Home Laman Utama UiTM News & Events

WelcomeVC

AAPEX2016

• Inovasi RainChemPro

InovasiRainChemProRainChemPro adalah aplikasi pembelajaran asas kimia interaktif yang direka bagi menyemai minat generasi muda dalam pembelajaran subjek Kimia. Fokus utama adalah bagi kegunaan pelajar-pelajar sekolah menengah dan mahasiswa.

Direka oleh pelajar Sarjana Muda Sains Kimia Gunaan (Kepujian) Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam, Muhamad Azrin Sajahan, aplikasi kreatif ini telah meraih beberapa anugerah dalam pelbagai pertandingan termasuklah Johan Pertandingan Inovasi dalam Festival Sains, Teknologi dan Inovasi Kebangsaan 2015 (FESTASI) dan Pingat Emas di Pertandingan Invention, Innovation and Design on E-Learning (NUCEL) juga pada peringkat kebangsaan.

Pada masa kini, RainChemPro mengandungi modul-modul penting dalam asas pembelajaran kimia seperti asid dan bes, persamaan kimia, jadual berkala, serta konsep mol dan unit penukaran. Terdapat juga modul permainan jadual berkala, kuiz kimia dan jadual berkala pantas.

Aplikasi yang inovatif ini telah diselia oleh penasihat beliau, Prof Madya Borhanuddin Arifin serta mendapat sokongan sepenuhnya warga Fakulti Sains Gunaan. Proses pengumpulan data, reka bentuk dan pemprograman telahpun bermula sejak Mac 2014 dan telah siap pada pertengahan tahun 2015.

Mengikut Muhamad Azrin, aplikasi RainChemPro akan sentiasa diubah suai dan ditambah baik dari semasa ke semasa. Beliau bercadang mengadakan aplikasi ini dalam dwibahasa dan dikomersilkan dalam bentuk pek pintar yang terdiri daripada aplikasi, tutorial dalam bentuk video, nota poket serta buku garis panduan interaktif.

• Surveillance Audit (SV4 & SV5)

SV2016

On Thursday and Friday, 14 & 15 January 2016, UiTM is being audited by LRQA or Lloyd's Register Quality Assurance Malaysia. This is the 4th and 5th Surveillance Audit (SV4 & SV5) for the ISO9001:2008 Certification.

The scope of audit is the quality management system, "Corporate Management of Higher Education Institution", encompassing all core services provided among others:

SV2016CoreServices

The audit plan for both days are as follows:

Opening meeting, followed by the Welcome Address by the Management Representative and Outstanding issues from previous audit. This is then followed by audit of all departments under corporate management. Surveillance audit is a regular maintenance audit that comes with the certification.

InQKA is the Secretariat responsible for managing this audit including preparation of relevant documents and presentation slides for the opening session.

• PULAU PINANG MEMILIH RIZAL

PULAU PINANG – Lembaga Muzium & Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang (BSLNPP) baru – baru ini telah mengadakan majlis pengumuman pemenang bagi pertandingan Seni Lukis Terbuka Pulau ( PAO 2015 ) Pinang 2015 di mana pada pertandingan tahun ini sejumlah 173 dipertandingkan. Pengumuman yang turut diiringi dengan pameran pertandingan tersebut telah diadakan pada 12 Disember 2015 di muzium negeri.

Pada majlis tersebut Mohamad Rizal Salleh, pensyarah program seramik perindustrian, Fakulti Seni Lukis & Seni Reka, UiTM Shah Alam telah dinobatkan sebagai pemenang anugerah utama yang telah berjaya mengangkat dan menepati tema pertandingan bagi tahun 2015 iaitu ‘harapan’ dengan membawa pulang tunai RM8,000.00 beserta sijil pertandingan.

Rizal yang merupakan anak kelahiran Bumi Kenyalang mendapat pendidikan Diploma dan Ijazaha Sarjana Muda (Kepujian ) dari UiTM dalam bidang Seramik. Beliau yang melanjutkan pengajian di peringkat Sarjana dalam bidang yang sama di Universiti Nagoya Jepun turut merangkul beberapa anugerah seni di negara matahari terbit tersebut sekaligus mengharumkan nama Malaysia dan UiTM.

Dipertandingan PAO 2015 Rizal mempersembahkan karya seni seramik yang bertajuk “Seeds-Time Capsules of Life” yang dihasilkan dari media seramik dan campuran. Menurut Puan Haryani Mohamad, Pengarah (BSLNPP), terdapat peningkatan penyertaan pada PAO 2015 berbanding PAO tahun – tahun sebelumnya, di mana tahun ini turut mendapat penyertaan dari Indonesia dan United Kingdom.-gesturz.

"KREATIVITI DIRAIKAN DI SINI"
    "WHERE CREATIVITY IS CELEBRATED"

PAO2015

• UiTM Juara Futsal IPT Grand Finale 2015

Pasukan futsal lelaki Universiti Teknologi MARA (UiTM) menjadi juara Fustal IPT 2015 setelah berjaya menewaskan pasukan Universiti Antarabangsa Islam Malaysia (UIAM) dengan jaringan dua tanpa balas. Ketua jurulatih UiTM, Muhammad Syaifullah Norhizan sudah lama mengimpikan kemenangan ini dan berjaya merealisasikannya pada edisi 2015 ini.

Strategi pasukan UiTM untuk bermain dengan lebih agresif walaupun ada seketikanya agak longgar di barisan pertahanan telah berjaya menyerap segala asakan pasukan UIAM. Syabas dan tahniah diucapkan kepada jurulatih dan pemain pasukan Futsal Lelaki UiTM!

FUTSALIPT2015

Last Updated on Tuesday, 27 November 2012 15:21

Latest Events

There are no upcoming events currently scheduled.
View Full Calendar

Mini Calendar