Home Laman Utama UiTM News & Events

Current News
UiTM Malaysia, Universiti Teknologi MARA
  • Majlis Perasmian Program Animasi @ Besut

Pada tarikh 4 April 2015 telah berlangsungnya Program Animasi@Besut di Dewan Majlis Daerah Besut, Terengganu. Pada Majlis Perasmian Program Animasi@Besut, FiTA telah menerima Sijil Kolaborasi Strategik daripada Yang Berhormat Dato’ Seri Idris Jusoh, Menteri Pendidikan II , Malaysia. Pada majlis tersebut hanya FiTA institusi pengajian tinggi tunggal yang dijemput untuk mengadakan kolaborasi dengan pihak JPKK. Sebanyak lebih kurang 20 syarikat swasta juga turut menerima sijil pada sesi tersebut. Dengan adanya jalinan kolaborasi diantara FiTA dan pihak JPKK ini terutamanya Kolej Komuniti Segamat maka banyak aktiviti yang memberi manfaat bersama dapat dijalankan. Selari dengan hasrat dan saranan YB Menteri Pendidikan II iaitu mahu melihat industri Animasi ini berkembang dengan jayanya di Malaysia mahupun luar Negara.

For more information, please visit http://fita.uitm.edu.my/v4/

• Perakuan Status Swaakreditasi

UiTM telah dipelawa oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk diberikan status swaakreditasi selaras dengan peruntukan yang terdapat di dalam Akta Agensi Kelayakan Malaysia. Pelawaan ini merupakan satu pengiktirafan yang bermakna buat UiTM khasnya

Taklimat kepada semua universiti yang dipelawa telah diadakan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 20 Mei 2014. Pihak pengurusan Universiti telah bersetuju untuk menerima pelawaan ini di mana fi sebanyak RM200,000.00 yang dikenakan oleh pihak MQA telah diluluskan dengan menggunakan peruntukan Dana Kecemerlangan UiTM.

Dengan persetujuan ini, UiTM akan tertakluk kepada audit institusi yang akan dilakukan oleh Agensi Kelayakan Malaysia MQA. Sebagai badan yang menguruskan semua hal ehwal kualiti, InQKA telah diamanahkan untuk menyediakan laporan Portfolio Penilaian Kendiri UiTM (Self Review Portfolio atau SRP) untuk kegunaan audit tersebut dan juga menyelaras lawatan audit oleh MQA pada tahun ini. Selaras dengan itu, penulis laporan bagi setiap bahagian SRP telah pun dikenalpasti dan bengkel untuk Penulis Utama telah diadakan pada 8 Ogos 2014 manakala bengkel untuk kesemua ahli pasukan penulis laporan SRP telah diadakan pada 29 Ogos 2014.

Untuk maklumat lanjut, sila muat turun fail di bawah.

• Jadual Perlawanan Liga Premier 2015 - UiTM FC

(Click to enlarge)

Last Updated on Tuesday, 27 November 2012 15:21

Latest Events

There are no upcoming events currently scheduled.
View Full Calendar

Mini Calendar